czwartek, 14 lipca 2011

Rolada z rodzynkami na dobry początek

   



  • 1,5 kg brzuszka wieprzowego
  • 30 dag mięsa mielonego indyczego
  • jajko
  • 1 cebula
  • 100 g namoczonych rodzynek
  • pęczek natki pietruszki
  • 2 ząbki czosnku
  • mielona słodka papryka
  • majeranek
  • sól, pieprz
Brzuszek natrzeć solą, pieprzem, papryką, majerankiem i przeciśniętym czosnkiem, odstawić do lodówki na jakieś dwie godziny. Mięso mielone wymieszać z jajkiem, pokrojoną drobno cebulką, rodzynkami oraz posiekaną natką pietruszki. Doprawić solą i pieprzem do smaku.
Mięso mielone rozsmarować na brzuszku pozostawiając 5 cm marginesy, delikatnie zwinąć. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką. Ja spinam wykałaczkami, bo potem łatwiej je usunąć. Roladę ułożyć w żaroodpornym naczyniu z pokrywką.  Piec około godziny w 200 stopniach, następnie zdjąć przykrycie i piec kolejne 20 minut.Usunąć wykałaczki lub nitkę.
Można podawać jako danie obiadowe krojąc w plastry lub po ostudzeniu jako wędlinę.
Smacznego


Zapraszam do komentowania, wyrażania opinii oraz pisania jakich zmian dokonaliście/dokonali byście. Za oba z góry dziękuję jako że pomogą mi na pewno się rozwinąć.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz