- 1,5 kg brzuszka wieprzowego
- 30 dag mięsa mielonego indyczego
- jajko
- 1 cebula
- 100 g namoczonych rodzynek
- pęczek natki pietruszki
- 2 ząbki czosnku
- mielona słodka papryka
- majeranek
- sól, pieprz
Mięso mielone rozsmarować na brzuszku pozostawiając 5 cm marginesy, delikatnie zwinąć. Spiąć wykałaczkami lub obwiązać nitką. Ja spinam wykałaczkami, bo potem łatwiej je usunąć. Roladę ułożyć w żaroodpornym naczyniu z pokrywką. Piec około godziny w 200 stopniach, następnie zdjąć przykrycie i piec kolejne 20 minut.Usunąć wykałaczki lub nitkę.
Można podawać jako danie obiadowe krojąc w plastry lub po ostudzeniu jako wędlinę.
Smacznego
Zapraszam do komentowania, wyrażania opinii oraz pisania jakich zmian dokonaliście/dokonali byście. Za oba z góry dziękuję jako że pomogą mi na pewno się rozwinąć.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz