niedziela, 31 lipca 2011

Śródziemnomorski kurczak




Kurczak pieczony z oliwkami
  • kurczak podzielony na części
  • pół szklanki zielonych oliwek
 Marynata:
  • tymianek
  • czosnek 2-3 ząbki
  • łyżeczka utłuczonych nasion kolendry
  • ostra papryczka
  • skórka otarta z połowy cytryny
  • sok z połówki cytryny
  • sól, pieprz
  • łyżka oleju
Papryczkę i czosnek drobno pokroić, wymieszać z pozostałymi składnikami marynaty.
Kurczaka umieścić w marynacie na kilka godzin. Ja marynowałam całą noc w lodówce. Mięso ułożyć w żaroodpornym naczyniu posypać oliwkami, piec około godziny.
Podawać z ziemniakami, frytkami oraz surówką.
Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz