niedziela, 6 stycznia 2013

Ciasto awaryjne- czekoladowe z bakaliami (bez jajek)

 Święto Trzech Króli zaskoczyło mnie z pustą lodówką. A co tu zrobić gdy tak strasznie chce nam się coś słodkiego, a w lodówce malowanie? Ciasto bez jajek!



  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • pół szklanki oleju
  • szklanka wody- choć lepsze było by mleko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kakao
  • łyżka octu
  • to co się nada z szafki (trochę orzechów laskowych, garść rodzynek, garść wiórek kokosowych, garść pestek dyni)
  • masło do wysmarowania i bułka do wysmarowania blachy
Wszystkie składniki wymieszałam łyżką,najpierw suche później mokre, do wyrobionej masy wrzuciłam pestki, orzechy i rodzynki. Ciasto przelałam do wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą małą keksówkę. Piekłam w 180 stopniach przez około 40 minut do suchego patyczka.
Ciasto wyszło bardzo smaczne- wilgotne, ale z chrupiącą skórką.

2 komentarze:

  1. lubię takie ciasta, bez jajek też są fajne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. aj tam, że bez jajek:D
    ja kiedyś robiłam bez mąki z fasoli też pycha ;)

    OdpowiedzUsuń